This Page

has been moved to new address

Case memoriale lasate uitarii

Sorry for inconvenience...

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Un altfel de blog: Case memoriale lasate uitarii

Un altfel de blog

joi, 21 aprilie 2011

Case memoriale lasate uitarii

       
     Dupa cum spuneam si aici in excursia pe care am facut-o alaturi de colegii mei in perioada 14-17 Aprilie am aflat si am vazut enorm de multe lucruri pe care nu le stiam pana acum. In prima noapte am fost cazati in statiunea Paltinis din Sibiu, statiune turistica ce apartine de comuna Rasinari. Probabil aceasta localitate nu va spune nimic. De fapt nici nu are cum deoarece, de peste 20 de ani, ea a fost lasata uitarii de catre autoritatile din Romania. Ca si in cazul casei lui Vasile Alecsandri din Bacau, acestea par a fi uitat de importanţa culturală a locuinţelor în care au trăit mari valori naţionale, amintindu-i aici pe Octavian Goga si Emil Cioran. Casele lor memoriale sunt lasate de izbeliste de catre mai marii statului, motivandu-se faptul ca, in ambele situatii, statul roman nu s-a putut intelege cu actualii proprietari ai caselor (deoarece acestea nu se mai afla in mana mostenitorilor de drept) cu privire la pretul pe care acestia il solicita pentru  incadrarea caselor memoriale in circuitul turistic national. O simplă placă de marmură lipită pe casa din colţ a strazii protopop Emilian Cioran sub care se află un mic bust amintesc turistilor ca acolo s-a nascut unul dintre cel mai mare filozof roman .... sau mai bine spus francez. Nici chiar bustul care, cel putin teoretic, ar trebui sa aminteasca de Emil Cioran nu mai este intreg, asta din bunavointa autoritatilor si din bun-simtul turistilor care au avut grija sa il lase pe filosof fara .... nas. 


     Lăsăm mândra casă a lui Cioran, trecem înapoi pârâul şi ne oprim alături, în faţa casei memoriale a lui Octavian Goga, ilustru scriitor si om politic. La fel ca si in cazul lui Cioran si Goga primeste acelasi tratament din partea autoritatilor ... o simpla placa comemorativa atarnata pe zidul casei. Probabil mai marii comunitatii s-au gandit ca este destul pentru Goga.


     Urcand spre statiune, un indicator de la poalele muntilor te avertizeaza ca, pe undeva prin varful muntilor se afla mormantul si cabana in care a murit un alt filosof roman ... Constantin Noica. Daca ajungi in statiunea Paltinis si vrei sa cauti mormantul lui Noica nu incerca, deoarece nu vei gasi niciun indicator, iar oamenii sunt prea putin interesati de locul unde a murit un biet mosneag.


      Situatia in care se afla cu precadere casele memoriale a lui Goga si Cioran este una tipica Romaniei. Cred ca numeroase alte case memoriale sau monumente istorice veritabile ce ar putea intra in circuitul turistic national zac in paragina uitate de cei care ar trebui sa aiba grija de ele.  
     Toate acestea in timp ce, de pilda pe 20 Aprilie Institutele Culturale Romane din strainatate au comemorat centenarul filosofului Emil Cioran. Ca de obicei in Romania cei care si-au amintit de el au fost doar filosofii, publicistii si eseistii, cei care mai inteleg ceva din opera marelui filosof. 

Etichete: , , , , , , , ,

6 comentarii:

La 22 aprilie 2011 la 12:25 , Anonymous Anonim a spus...

Un material foarte interesant si in acelasi timp relevant in ceea ce priveste "grija" autoritatilor fata de mari genii ale culturii romane precum Goga si Cioran .... pacat ... mare pacat ... atat poate poporul roman

 
La 22 aprilie 2011 la 13:53 , Anonymous Anonim a spus...

Romanii isi uita tot mai des istoria, originea si ceea ce ar trebui sa ne faca UNICI in Europa si in lume. Ma bucur atunci cand tinerii sunt preocupati de cultura si, mai ales, de istoria culturala a acestei tari. Felicitari realizatorului acestui material!

 
La 22 aprilie 2011 la 22:22 , Anonymous Anonim a spus...

Este foarte adevarat ca romanilor nu le mai pasa de originile lor, si ca au lasat case memoriale ca acelea mentionate mai sus de tine de izbeliste. Este pacat sa iti uiti istoria culturala, cand aceasta este atat de frumoasa si speciala, dar este si mai pacat ca nu se poate face nimic pentru a opri acest lucru.
Felicitari pentru material.

 
La 22 aprilie 2011 la 22:29 , Anonymous Anonim a spus...

ce vile misto ai...om te-ai facut pe toata viata...dak iti plac asa de mult dc nu te muti in ele????=))

 
La 22 aprilie 2011 la 22:33 , Blogger Laobiect a spus...

:)) nu a zis nimeni sa te muti in ele .... iar in articol nu era vb de mine, de tine sau de oricine alt cineva ca simpli cetateni (persoane publice) ci de "grija" pe care statul roman o are fata de casele de patrimoniul national. Daca esti din Bacau cu siguranta ai citit macar un articol in diferite ziare sau bloguri despre aceeasi situatie dezastroasa in care se afla casa lui Vasile Alecsandri din Bacau

 
La 1 mai 2011 la 15:35 , Anonymous Anonim a spus...

e tragic felul in care "stim" sa avem grija de valorile culturii romanesti. felicitari pt material

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire

Un altfel de blog: Case memoriale lasate uitarii

This page has moved to a new address.

Case memoriale lasate uitarii