This Page

has been moved to new address

Ce citim si de ce mai citim?

Sorry for inconvenience...

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Un altfel de blog: Ce citim si de ce mai citim?

Un altfel de blog

marți, 31 mai 2011

Ce citim si de ce mai citim?

     
    
     A venit primavara iar in clasa mea se intampla un lucru cel putin interesant: mai toata lumea citeste cate ceva, despre ceva sau cineva. De exemplu eu m-am apucat de "La raul Piedra am sezut si-am plans" a lui Paulo Coelhio - o carte care, trebuie sa recunosc, este peste asteptarile mele. Ioana (Xoxo) citeste de astazi "Autoportret intr-o oglinda sparta" de Octavian Paler despre care eu am mai scris si aici. Pana acum se declara incantata de carte si il considera pe Paler unul dintre cei mai buni scriitori contemporani. Alexandra Broscoi (Ay) citeste de cateva zile "Adela" lui Garabet Ibraileanu. Elena s-a apucat de ceva timp de "Anna Karenina" lui Tolstoi si spune ca i se pare cea mai buna opera citita pana acum. Cred si eu la talentul lui Tolstoi nu ai cum sa ramai indiferent. In fine Rares Matei citeste ceva mai serios despre "Tinerii si Sexualitatea". Ei bine nu, nu suntem o clasa de tocilari daca asta era urmatoarea ta intrebare. Suntem doar o clasa de socio-umane. In consecinta citeste fiecare ce ii place si de ce se simte atras. Pana la urma de ce citim? Unii citesc pentru ca sunt interesati de un anumit subiect sau de un anumit autor, formandu-si o pasiune pentru acesta. Altii citesc strict operele care fac parte din programa scolara ca nu cumva sa isi oboseasca ochisorii. In fine multi citesc din plictiseala, pentru a fi la curent cu barfele sau cele mai noi informatii pe care, cred ei, ca le pot gasi prin diferite carti. Pardon! Prin diferiti copaci taiati degeaba. Mai exista si o parte a tinerilor care citesc deoarece au auzit ca opera asta "e tare". Bun si asa decat deloc cu toate ca astfel de persoane nu isi vor dezvolta niciodata un minim gust pentru lectura de orice tip.
     Eu cel putin, cartile care le citesc in timpul liber, deci in afara programei scolare, le citesc din pasiune, fie ca este vorba de literatura, istorie etc. Mi-am format deja gustul pentru anumiti scriitori, unii mai consacrati altii mai putin, care, in opinia mea, ar trebui sa fie macar rasfoiti daca nu cititi de marea majoritate a oamenilor. Printre ei vi-l recomand pe Mircea Eliade datorita multitudinilor de arii abordate. Opera completă a lui Mircea Eliade ar ocupa peste 80 de volume.  Acesta a scris în mai multe genuri, neacoperite la un loc de niciun alt autor din România: povestire, roman de dragoste, proză fantastică, teatru, nuvele, jurnal, nuvele psihologice, memorii, ziaristică, politică, critică literara şi eseu cultural, istorie, eseu filozofic, istorie şi filozofie a religiei, biografie, cursuri academice, corespondenţă, traduceri. Este autor a 30 de volume ştiinţifice, opere literare şi eseuri filozofice traduse în 18 limbi şi a circa 1200 de articole şi recenzii cu o tematică extrem de variată. Cred ca este suficient pentru a-l considera pe Mircea Eliade de departe autorul meu preferat. 
    
      In topul preferintelor mele, la scurta distanta de Eliade vine Octavian Paler. Cu toate acesta trebuie sa recunosc faptul ca Octavian Paler ma simt mai aproape deoarece pana in 2007 i-am putut auzi cu totii sfaturile, indrumarile si am putut invata pe viu de la acesta despre ce inseaman sa fii cu adevarat om. Opera acestuia impresioneaza prin simpliatea si, in acelasi timp, prin profunzimea operelor sale care, in ultii 30 de ani, au captat atentia sutelor de cititori. Asemanator cu Eliade si Octavian Paler a abordat o multitudine de abordari in ceea ce priveste operele sale. Incepe prin a scrie despre aventurile lui Don Quijote si despre Galileo Galilei dar, pe masure ce inainteaza in varsta, opera acestuia devine mai mult autobiografica. In numeroasele sale carti Paler ofera adevarate modele pentru tanara generatie dezorientata si dezinformata. In toate operele sale Paler isi rememoreaza trecutul cu bucuriile si tristetile lui, cu anii de liceu si mai apoi de facultate, cu implinirile si esecurile specifice varstei si traiului in Bucuresti cu bucurii si greutati. Opera autobiografica a acestuia, de o mare profunzime, iti da senzatia ca citesti un jurnal sau, mai bine zis, un blog al unei persoane de la care ai in permanenta cate ceva de invatat. Daca aveti posibilitatea va recomand sa cititi si diversele sale interviuri in care vorbeste despre Romania reala in care traim zi de zi, despre tanara generatie si despre valorile si credintele in care ar trebui sa credem. Dupa cum chiar el nota Paler indeamna mai ales tanara generatia spre lectura deoarece " (...) la televizor n-ai ce vedea. Totul e vulgar si de prost-gust". In new entry top este si Paulo Coelho despre care voi scrie o recenzie cand voi termina cartea. 
              


Etichete: , , , , , ,

2 comentarii:

La 1 iunie 2011 la 18:22 , Blogger Sadowski Armand a spus...

Recomand Viata pe un peron,Apararea lui Galilei,jurnalele de calatorie-O.Paler si la Eliade toata opera literara aprope ca nu pot sa spun ca am un roman preferat al lui Eliade.Nici macar top 5:)).Ar trebui sa vezi asta:
http://www.youtube.com/watch?v=ZoSwojsbH4Q
http://www.youtube.com/watch?v=JklPGU-WwTU
http://www.youtube.com/watch?v=7FgXE7hztlw

 
La 1 iunie 2011 la 21:37 , Blogger Laobiect a spus...

Vazusem si eu inregistrarile dar nu apucasem sa le public. Bine ca le-ai postat tu poate se mai uita macar cativa Merci Armand, esti mereu pe faza.

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire

Un altfel de blog: Ce citim si de ce mai citim?

This page has moved to a new address.

Ce citim si de ce mai citim?