This Page

has been moved to new address

Despre turism si cultura musulmana

Sorry for inconvenience...

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Un altfel de blog: Despre turism si cultura musulmana

Un altfel de blog

vineri, 8 iulie 2011

Despre turism si cultura musulmana

          
     Va spuneam in niste postari anterioare ca voi reveni cu un nou articol despre cum e sa fii turist intr-o tara musulmana. Ca sa descriu in cateva cuvinte as spune ca este o experienta interesanta, cu care te intalnesti destul de rar. Daca alegi sa vizitezi sau sa traiesti in tari precum Franta, Germania, Spania, Italia etc vei fi placut surprins de nivelul ridicat al dezvoltarii acestor state si de gradul de civilizatie al oamenilor. In schimb, daca alegi sa vizitezi o tara musulmana, mai apropiata precum e Turcia, Egiptul sau Tunisia, sau, dimpotriva, mai indepartata, lucrurile se schimba complet. Intervin alte legi (de cele mai multe ori nescrise), alte concepte despre viata, alte reguli religioase, alte mentalitati etc.
     Aflandu-te pe teritoriul unei astfel de tari esti rapid stramutat intr-un alt decor, intr-o alta civilizatie, intr-o alta lume. Iti imaginezi ca esti unul din personajele din cartile Seherezadei inconjurat de tot felul de lucruri care, pentru prima oara, te-ar putea inspaimanta. Trebuie sa stiti ca, mai ales in ultimii ani, lumea musulmana s-a schimbat foarte mult in sensul ca progresele societatii sunt din ce in ce mai vizibile, fara insa ca religia sa fi trecut pe planul secund. Daca in ceilalti ani nu am avut ocazia sa descopar foarte bine detaliile acestei culturi, anul acesta am ramas cu o frumoasa impresie despre lumea musulmana. Cu toate ca in ultimii ani auzim la Tv foarte multe stiri in care, spre exemplu, se spune ca musulmanii in numele lui Alah au organizat un atac terorist, pe baza experientei traite in Turcia si a catorva carti si articole citite despre acest subiect, am ajuns la concluzia ca toate acestea nu sunt decat exagerari care intretin conflictul dintre orient si occident, deoarece lumea musulmana dezaproba vehement astfel de manifestatii cu caracter terorist.  Sa stai la masa in acelasi restaurant cu femei care poarta valul islamic, sa intri intr-o moschee sau sa asculti de 5 ori pe zi chemarea la rugaciune nu sunt lucruri atat de greu de suportat. Mai ales daca iti imaginezi ca in jurul tau este decorul din "O mie si una de nopti" atunci totul devine chiar atractiv. 
      Cel putin turcii musulmani, deoarece despre ei pot vorbi, sunt foarte prietenosi, mereu gata sa te imbie cu ceaiul sau cafeaua lor turceasca daca treci prin fata magazinului lor sau te dovedesti a fi interesat sa cumperi ceva. Sunt foarte ospitalieri si primitori cu turistii, bucurandu-se ca tara lor a fost aleasa pentru petrecerea unei vacante si incearca sa faca tot posibilul pentru a face turistul de rand sa se simta cat mai bine. Cu toate acestea multi dintre ei sunt foarte temperamentali, neacceptand sa le aduci ofense sau sa te uiti mirat atunci cand vezi un barbat purand turban, o camila sau o femeie cu valul pe fata. Cand eram mic credeam despre turci ca sunt un popor caruia ii este rusine de istoria lui, datorita numeroaselor cafteli pe care le-au incasat de la Stefan cel Mare. Treptat am vazut ca parerea mea era mai mult decat eronata, iar acum, ea s-a schimbat la 360 de grade cand am aflat ca in Turcia exista o lege in care nimeni nu are voie sa ii aduca ofense sau jigniri lui Mustafa Kemal Atatürk, primul presedinte al Turciei si cea mai importanta personalitate din istoria moderna a Turciei. Nationalisti convinsi, turcii arboreaza peste tot steagul tarii lor pentru a-ti reaminti, in caz c ai uitat, ca te afli in Turcia. Si, cu un respect deosebit pentru valorile lor, chipul lui Atatürk nu poate lipsi de pe majoritatea acestor steaguri, de pe magnetii de frigider, cani sau  tricouri.
     Nu spun ca in randul tarilor musulmane totul este roz iar acesti oameni traiesc in pace si armonie. Va mai trece foarte mult timp pana ca societatea musulmana sa ajunga la un nivel acceptabil de dezvoltare si civilizatie si sa se elimine discrepantele uriase intre lux si saracie. Dar, in fond, asta nu este treaba mea. Ce ma intereseaza pe mine este faptul ca tari precum Turcia, Egipt, Tunisia, Maroc si chiar Arabia au reusit sa nu ameste religia si traditiile cu turismul, facand astfel din ca numarul vizitatorilor sa creasca continuu.

Etichete: , , , , ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire

Un altfel de blog: Despre turism si cultura musulmana

This page has moved to a new address.

Despre turism si cultura musulmana